مخدری که هر روز مصرف می کنیم

مخدری که هر روز مصرف می کنیم

مصرف قند و شیرینی جات جزو عادات روزانه ماست و به اعتیاد تبدیل شده است. در این مقاله دربار این اعتیاد و ضرر های آن بخوانید.

مژده فصیح

نویسنده: مژده فصیح

تحریریه داروکده

آخرین به روزرسانی:

27 اسفند 1393

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

27 اسفند 1393

25K

eye icon

مخدری که هر روز مصرف می کنیم

آیا می ‌دانید شایعترین اعتیاد در جامعه امروزی ما چیست؟
اعتیاد به سیگار؟
الکل؟
مواد مخدر؟
نه، تمامی حدس‌های شما اشتباه است. شاید تعجب کنید، ولی اعتیاد به شیرینی از رایج ترین انواع اعتیادها است. همه موجودات روی زمین، از انسان گرفته تا پرندگان، به خوردن شکر علاقه دارند. نه تنها مصرف بیش از حد قند و شیرینی‌جات اعتیادآور است، بلکه عامل بسیاری از مشکلات پزشکی نیز می‌باشد. اگر چه بسیاری از افراد اعتیاد به شیرینی‌ها را همچون اعتیاد به سیگار و یا الکل جدی نمی‌ گیرند، ولی مطالعات نشان می‌دهند که اعتیاد به شیرینیجات در مواردی می‌تواند بدتر از اعتیاد به الکل یا مواد مخدر باشد و عوارض بیشتری داشته باشد.

اعتیاد به شیرینی همچون اعتیاد به الکل و نیکوتین، بدن را وابسته می‌کند؛ به طوری که حتی اگر مقدار جزئی از شیرینی مصرفی روزانه کم شود، فرد انرژی خود را از دست می‌دهد و احساس ضعف می‌کند.
پزشکان همواره تاکید دارند که با مصرف میزان بالای قند سلامت کودکان به طور جدی به خطر می‌افتد و آنها را در معرض ابتلا به امراضی چون چاقی، دیابت و همچنین بیماری‌های دندانی قرار می‌دهد.
برخی از مطالعات در سال‌های اخیر نشان داده است که مصرف زیاد مواد قندی گرایش به الکل و مواد مخدر را بیشتر می‌کند.
مهمترین بیماری قرن حاضر یعنی آلزایمر که با حواس پرتی های کوچک شروع می شود بر اثر مصرف زیاد مواد قندی بروز می‌کند.
دندانپزشکان معتقد هستند که قند، تنها عامل پوسیدگی دندان ها است بدین معنی که اگر قند مصرف نکنید هرگز به دندانپزشک نیازی نخواهید داشت.

علاوه بر این ها، مصرف بی ‌رویه مواد قندی عامل اصلی چاق شدن، عامل مهم در بروز آرتروز مفاصل، یکی از عوامل اصلی بیماری آسم، آلرژی به غذاهای گوناگون، بالا رفتن فشار خون، ایجاد اگزما در کودکان، آب مروارید و حتی در برخی موارد عامل بروز آپاندیسیت است.
بسیاری از متخصصان تاکید دارند که بزرگترین خطر ناشی از مصرف زیاد قند این است که ساختمان مولکول وراثتی DNA را می شکند و آن را تغییر می دهد که در نتیجه موجب سرطانی شدن سلول‌ها می شود. قند سبب تولید مولکول های مضر رادیکال‌ آزاد در خون و افزایش خطر بروز سرطان می ‌شود. حتی در بسیاری از موارد سردردهای بی‌موقع و بی‌دلیل و میگرن بر اثر مصرف خوردنی‌های شیرین بروز می‌ کنند.
مصرف قند انعطاف پذیری ماهیچه ها و اندام بدن را کم می کند بطوری که با کوچکترین حرکت ورزشی عضلات منقبض می شوند و درد می گیرند.

بد نیست با ویژگی‎های این ماده خطرناک بیشتر آشنا شوید
1- قند افزوده حاوی مقادیر زیادی فروکتوز است
یکی از دلایلی که باعث می‌شود قند (و نیز شربت ذرت دارای فروکتوز بالا) برای سلامتی شما مضر باشند، مقادیر زیاد فروکتوز است. این دو ماده،‌ نیمی از گلوکز و نیمی از فروکتوز تشکیل شده‌اند. گلوکز ماده‌ای حیاتی است و تقریبا توسط همه سلول‌های بدن مصرف می‌شود. اگر ما نتوانیم گلوکز کافی از مواد غذایی دریافت کنیم، بدن ما با سوزاندن چربی‌ها و پروتئین‌ها، گلوکز خود را تامین می‌کند. با این‌حال، فروکتوز به هیچ‌ عنوان برای عملکردهای ما فایده‌ای ندارد. تنها اندام بدن که از عهده متابولیسم فروکتوز بر می‌آید،‌ کبد است، چون فقط کبد است که ناقل‌های لازم برای این کار را دارد. وقتی حجم زیادی فروکتوز وارد کبد ‌شود، اغلب آن به چربی تبدیل می‌شود. همین فرایند یکی از دلایل بیماری‌های قلبی-عروقی است که بسیار هم در دنیای امروز شایع هستند.

بیشتر بخوانید: 14 ماده غذایی مفید و مضر برای کبد را بشناسید

2- قند حاوی هیچ ویتامین یا ماده معدنی نیست "کالری خالص است"
در این که قند افزوده، کالری خالص است هیچ شکی نیست. اغلب مواد سرشار از قند،‌ مانند شیرینی‌ها، نوشابه‌ها و آبنبات‌ها، در واقع ماده غذایی ضروری بسیار کمی دارند. افرادی که سهم زیادی از رژیم غذایی خود را به این مواد اختصاص داده‌اند، ‌با احتمال بالا دچار کمبود مواد غذایی ضروری در بدن خود هستند.

3- قند باعث رسوب چربی در کبد می‌شود
وقتی ما فروکتوز مصرف می‌کنیم، روانه کبد می‌ شود. اگر میزان گلیکوژن کبد پایین باشد، مثلا بعد از دویدن، از این فروکتوز برای جایگزینی آن استفاده می‌شود. با این‌حال، اغلب مردم، زمانی فروکتوز زیادی مصرف می‌کنند که هیچ فعالیت سخت و زیادی نداشته‌اند و بنابراین،‌ کبدهایشان پر از گلیکوژن است، در نتیجه، فروکتوز تبدیل به چربی می‌شود. بخشی از این چربی از کبد خارج می‌شود، ‌اما مقداری هم می ‌ماند و به مرور زمان، این چربی‌های رسوب ‌کرده، باعث بیماری خاصی به نام اختلال کبد چرب بدون مصرف الکل می‌شود.

4- قند بر روی کلسترول و تری ‌گلیسرید بدن شما اثر مخرب دارد.
سهم زیادی از چربی ساخته ‌شده در کبد به صورت ذرات لیپوپروتئین‌ بسیارکم ‌تراکم (VLDL) از کبد خارج می‌شود. این ذرات حاوی مقادیر زیادی از تری‌ گلیسیرید و کلسترول هستند.
در یک مطالعه، افرادی که به مدت چند هفته نوشیدنی‌های سرشار از فروکتوز مصرف کرده بودند با بقیه مقایسه شدند. تری ‌گلیسرید خون آن ها بالاتر بود، در میزان ال.دی.ال‌های متراکم و ال.دی.ال‌های اکسید‌‌شده، افزایش نشان دادند (که خیلی خیلی بد و مضر است) و نیز، در زمانی که ناشتا بودند، گلوکز و انسولین خون بالاتری داشتند. همچنین کاهش حساسیت به انسولین نشان دادند و افزایش چربی در حفره شکمی (چربی احشایی) داشتند.
به طور کل، 25 درصد از کالری که به شکل فروکتوز وارد بدن می‌شود، به طور جدی به چربی‌های خون آسیب می‌رساند و باعث نشانه ‌های مشکل در متابولیسم می‌‌شود، پدیده‌ای که به سمت چاقی، بیماری قلبی، دیابت و در نهایت، زندگی کوتاه ‌مدتتر با میزان سلامتی پایینتر می‌رود.

5- قند باعث مقاومت به انسولین می‌شود
عملکرد اصلی انسولین، راندن گلوکز از جریان خون به سلول‌ها است. اما وقتی رژیم غذایی پر از قند امروزی را داشته باشیم، سلول‌ها نسبت به تاثیر انسولین مقاوم می‌شوند. بدین ترتیب، لوزالمعده انسولین بیشتری ترشح می‌کند تا بتواند گلوکز را از جریان خون خارج کند، چون مقدار زیاد گلوکز در خون، سمی است. بنابراین، مقاومت به انسولین، ‌باعث افزایش میزان آن در خون می‌شود.
اما انسولین عملکرد مهم دیگری هم دارد: به سلول های چربی پیام می‌دهد که چربی موجود در جریان خون را بگیرند و به چربی‌های قبلی خود اضافه کنند. از این طریق، انسولین باعث چاقی می‌شود. وقتی میزان مقاومت به انسولین زیادتر شود، ‌سلول‌های بتای لوزالمعده در نهایت آسیب می بینند و توانایی تولید انسولین کافی را از دست می‌دهند. بدین ترتیب، فرد مبتلا به دیابت نوع دو می‌شود، بیماری خطرناکی که در حال حاضر بیش از 300 میلیون نفر در دنیا به آن مبتلا هستند و فروکتوز موجود در قند افزوده، خودش به تنهایی، یکی از عاملان شناخته‌ شده این همه مشکل است.

پرسش و پاسخ

ثبت دیدگاه


پیام به صورت خصوصی ثبت گردد

منابع:

مجله داروکده یک مجله اینترنتی است که شما را در امر آشنایی، تهیه و مصرف صحیح محصولات سلامت محور یاری می‌رساند.

darukade logo

استفاده از مطالب مجله داروکده فقط برای مقاصد غیرتجاری و با ذکر منبع و درج لینک بلامانع است . کلیه حقوق این مجله به وب سایت داروکده تعلق دارد

طراحی و توسعه توسط گروه نرم افزاری داروکده ( 1403 - 1388 )