تفکر مثبت و اثرات آن بر جسم و روان

تفکر مثبت و اثرات آن بر جسم و روان

تفکر مثبت از طریق چند تکنیک و تمرین قابل دستیابی است. در این مقاله چندروش برای شروع تفکر مثبت و چگونگی آموزش به مغز برای مثبت اندیشی اشاره می شود.

افسانه ضیایی

نویسنده: افسانه ضیایی

تحریریه داروکده

آخرین به روزرسانی:

12 آبان 1399

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

12 آبان 1399

10K

eye icon

تفکر مثبت و اثرات آن بر جسم و روان

آنچه در این مقاله میخوانید؛

  • چگونه افکار مثبت داشته باشیم؟
  • چگونه سلامت روان داشته باشیم؟
  • عوارض افکار منفی

آیا شما جزو افرادی هستید که همیشه نیمه خالی لیوان را می‌بینید یا نیمه پر آن را؟ مطالعات نشان می‌دهد هر دو دیدگاه تاثیرات زیادی روی سلامت جسمی و روانی شما می گذارد.

یکی از تحقیقاتی که اخیرا روی هفتاد هزار زن و بین سال‌های 2004 تا 2012 صورت گرفت نتایج جالبی داشته است.نتیجه حاصل از این تحقیق نشان داد که افراد خوشبین به طور معناداری ریسک کمتری برای مرگ و میر ناشی از برخی بیماری‌های خطرناک داشتند. این بیماری ها شامل موارد زیر می باشند: 

  • عفونت‌ها
  • سکته مغزی 
  • بیماری‌های قلبی 
  • بیماری‌های تنفسی 
  • سرطان‌ها شامل سرطان های پستان، تخمدان، ریه و روده 

از دیگر تاثیرات افکار مثبت در زندگی عبارتند از: 

  • سطح بالای انرژی 
  • کیفیت بهتر زندگی
  • امید به زندگی بیشتر 
  • میزان کمتر افسردگی
  • ابتلای کمتر به سرماخوردگی
  • مدیریت بهتر استرس و حل مسئله 
  • برخورداری از سلامت جسمی و روانی بیشتر 
  • بهبودی سریع تر پس از جراحات و بیماری‌ها 



     

 

مثبت اندیشی یک چراغ جادو نیست و مشکلات را ناپدید نمی کند. بلکه باعث می شود مسائل قابل حل‌ و قابل مدیریت شوند.

چگونه افکار مثبت داشته باشیم؟

تفکر مثبت از طریق چند تکنیک و تمرین قابل دستیابی است. تاثیر این تمرینات و تکنیک‌ها اثبات شده است. تمریناتی مانند مثبت اندیشی و گفتن جملات مثبت با خود. در این قسمت به چند نکته برای داشتن افکار مثبت و چگونگی آموزش آن به مغز برای مثبت اندیشی بدن اشاره میکنیم.

روی مسائل خوب تمرکز کنید.

موقعیت های چالش برانگیز و وجود موانع بخشی از زندگی هستند. وقتی با چنین موقعیت‌هایی روبه رو می‌شوید، سعی کنید روی بخش‌های خوب آن تمرکز کنید. این قسمت های خوب ممکن است بسیار جزئی و کم اهمیت به نظر برسند. اگر به دنبال نقاط مثبت در قضیه‌ای باشید حتما نکته ای هر چند کوچک مانند بارقه خورشید از پشت ابر پیدا خواهید کرد.

مثلا اگر قرار کاری شما با فردی به ناگهان از طرف وی کنسل می شود در حالی که شما برای آن کلی برنامه ریزی کرده و وقت گذاشته بودید، حتما ناراحت می شوید. ولی سعی کنید فکر کنید چقدر وقت آزاد پیدا کرده‌اید که می‌توانید آن را با دیدن فیلم و یا انجام کار مورد علاقه خود پر کنید. این تفکر به نفع شماست زیرا شما قادر نیستید وضعیت را تغییر دهید. ولی می‌توانید از درون آن شرایط نامناسب یک نکته مثبت بیابید و بابت آن خوشحال باشید.

تمرین شکرگزاری کنید.

تمرین شکرگزاری مزایای زیاد و اثبات شده ای دارد. این کار می‌تواند باعث کاهش استرس و افزایش عزت نفس و انعطاف پذیری بیشتر در موقعیت‌های دشوار شود. به چیزهایی که باعث آسایش و راحتی شما در زندگی شده فکر کنید. حداقل روزی یکبار بابت آنها شکرگزاری کنید.

این موارد می توانند چیزهای بسیار کوچک و ساده باشند. مثل کمک یک همکار به شما برای انجام یک پروژه، کمک همسر در انجام کارهای خانه و یا حتی عشقی که از حیوان خانگی خود دریافت می‌کنید. مطالعاتی که در این زمینه انجام شده نشان می‌دهد افرادی که شکر گزاری می کنند معمولاً افراد خوش بین هستند و احساسات بهتری را نسبت به دیگران تجربه می‌کنند.

می توانید هر روز در دفترچه یادداشت خود چند مورد را که بابت آن شکرگزار هستید یادداشت کنید و یا لیستی تهیه کنید که موارد مثبت و قابل شکرگزاری را در آن یادداشت کنید و هنگام مشکلات نگاهی به آن بیاندازید و بابت آنها خوشحال و شکرگزار باشید.

شوخ طبع باشید!

مطالعات نشان می‌دهند که خنده باعث کاهش استرس، نگرانی و افسردگی می گردد. همچنین خنده باعث می‌شود فرد خلق و خوی بهتری پیدا کند و عزت نفس بیشتری داشته باشد. سعی کنید در همه حال حتی در مواقع دشواری شوخ‌طبع باشید و به خودتان اجازه بدهید که بخندید. این کار باعث می‌شود که دشواری مسائل برای شما کمتر شود.

حتی اگر نمی‌توانید بخندید به این کار تظاهر کنید زیرا حتی ادای خندیدن و خنده مصنوعی نیز استرس را کم می کند!

با خودتان حرف‌های مثبت بزنید.

اغلب افراد بدترین منتقدان نسبت به خود هستند.  اینکه فرد دائم از خودش انتقاد کند در طول زمان باعث ایجاد افکار منفی می گردد. برای توقف این کار باید نسبت به صدای درونی خود آگاه باشید و سعی کنید پس از هر فکر منفی که می کنید، یک پیغام مثبت با خودتان تکرار کنید. تحقیقات نشان داده است که حتی یک تغییر کوچک در نحوه حرف زدن با خودتان می تواند تاثیرات مثبتی روی احساسات، افکار و رفتار شما در شرایط پر استرس بگذارد.

نقاط منفی خود را بشناسید.

نگاهی به زندگی خود بیاندازید و سعی کنید نقاطی از زندگیتان را پیدا کنید که در آن اغلب منفی هستید و بیشترین افکار منفی در آن حالات به سراغتان می آید. اگر خودتان به تنهایی نمی‌توانید این کار را انجام دهید و مطمئن نیستید که آیا واقعاً در برخی حالات به خصوص، منفی هستید یا خیر، از یک دوست یا همکار قابل اعتماد کمک بگیرید.

همکار قابل اعتماد شما به راحتی می تواند بگوید که در محیط کار در چه مواقعی منفی گرا هستید. مثلاً پس از بررسی ممکن است متوجه شوید که هنگام رانندگی دارای افکار و رفتار منفی فراوانی هستید. پس از شناسایی نقاط منفی سعی در از بین بردن آنها کنید.

هر روزتان را با یک یادداشت مثبت آغاز کنید.

سعی کنید برای خودتان یک مراسم شخصی داشته باشید و هر روزتان را با دفع  انرژی های منفی از خودتان و تعالی، آغاز کنید. نوع آن بستگی به خودتان دارد. مثلاً می‌توانید یک جمله مثبت بر روی برگه نوشته و به میز کار و یا یخچال بچسبانید. برخی از روش‌های دیگر مانند موارد زیر استفاده میکنند:

  • به خودتان بگویید که امروز، یک روز فوق‌العاده‌ است و یک روز عالی در پیش دارم. چند جمله مثبت را با خودتان تکرار کنید.
  • یک پلی لیست از آهنگ های شاد و انگیزشی که مفهوم مثبتی دارند درست کنید و هر روز صبح به یکی از آنها گوش دهید.
  • روزتان را با فرستادن چند جمله مثبت و یا تعریف از خصایص مثبت شخصی که دوست دارید آغاز کنید. حداقل یک جمله مثبت برای دوستانی که از آنها انرژی مثبت می گیرید ارسال کنید.

چگونه سلامت روان داشته باشیم؟

تلاش برای مثبت بودن در شرایط استرس زا و با وجود مشکلات و تجربیات ناخوشایند کاری دشوار به نظر می‌رسد. در این حالت باید سعی کنید حتی تنها نقطه روشن ماجرا را پیدا کنید. سعی کنید در این حالت با دوستان و اطرافیانی که انرژی مثبت دارند بیشتر تماس داشته باشید. در واقع تفکر مثبت این نیست که شما تمامی افکار و احساسات منفی خود را انکار کنید. بلکه باید سعی کنید که اجازه ندهید این افکار و احساسات منفی سکان زندگی شما را به دست بگیرند.

در شرایط دشوار سعی کنید خودتان را به عنوان سوم شخص ببینید. یعنی تصور کنید یکی از دوستان نزدیک شما همین مشکلات حال حاضر شما را دارد. در چنین شرایطی چطور او را آرام می کنید؟ چه حرف های مثبتی به او می زنید تا بتواند با شرایط کنار بیاید؟

مسلما شما به او می‌گوید که در این شرایط کاملاً طبیعی است که احساس ناراحتی، غم و یا اضطراب داشته باشد. اما حتماً نکاتی را به او یادآوری می کنید که در کنترل شرایط و آرام کردن وی موثر هستند. نکات مثبتی که حتی در شرایط سخت وجود دارند را به وی یادآوری می کنید. حال سعی کنید همین نکات و جملات را به خودتان بگویید و از درون شرایط دشوار به دنبال نقطه امید و مثبتی باشید که حالتان را بهتر کند.

عوارض افکار منفی

تفکر منفی و احساساتی مانند بدبینی، استرس و عصبانیت که معمولاً با آن همراه هستند می توانند سبب ایجاد مشکلات جسمی و افزایش خطر برخی از بیماری‌ها و حتی کوتاه کردن طول عمر شوند. استرس و سایر احساسات منفی می توانند باعث ایجاد مراحلی در بدن شوند.

مثلاً استرس باعث آزاد شدن هورمون استرس شده، بر روی متابولیسم بدن تاثیر گذاشته و همچنین عملکرد سیستم ایمنی را دچار اختلال می کند. دوره های طولانی استرس باعث افزایش التهاب در بدن می شود. التهاب می تواند آغازگر بسیاری از بیماری های جسمی باشد. برخی از علائم جسمی استرس عبارتند از:

  • تهوع
  • سردرد
  • خستگی
  • بدن درد
  • اختلال در خواب 

بدبینی، استرس، عصبانیت و کینه اندوزی با افزایش ریسک برخی بیماری ها ارتباط مستقیم دارند. برخی از این بیماری ها عبارتند از:

  • فراموشی 
  • سکته مغزی
  • بیماری‌های قلبی

 

بیشتر بخوانید: تاثیرات استرس بر روی بدن

 

 

سخن پایانی

اگر با وجود انجام تمام این تمرین‌ها و تلاش‌ها باز هم افکار منفی به سراغ شما می‌آیند و در کنترل احساسات منفی خود مشکل دارید، بهتر است به یک روانپزشک مراجعه کنید. در چنین شرایطی درمان های روانپزشکی به کمک شما آمده و اوضاع را بهتر خواهند کرد...

پرسش و پاسخ

ثبت دیدگاه


پیام به صورت خصوصی ثبت گردد

مجله داروکده یک مجله اینترنتی است که شما را در امر آشنایی، تهیه و مصرف صحیح محصولات سلامت محور یاری می‌رساند.

darukade logo

استفاده از مطالب مجله داروکده فقط برای مقاصد غیرتجاری و با ذکر منبع و درج لینک بلامانع است . کلیه حقوق این مجله به وب سایت داروکده تعلق دارد

طراحی و توسعه توسط گروه نرم افزاری داروکده ( 1403 - 1388 )